در این مقاله به صورت خلاصه به معرفی صندوق سرمایه گذاری آشنا تک پرداخته و عملکرد این صندوق را طبق گزارش ها و صورت های مالی منتشر شده در سایت کدال مورد بررسی اجمالی قرار خواهیم داد.

صندوق سرمایه گذاری آشناتک ایرانیان از نوع صندوق های جسورانه بورسی می باشد که مهرماه سال 1396 در تهران ثبت شده و فعالیت خود را آغاز نموده است. موسسین این صندوق که عمده واحدهای این صندوق را تحت مالکیت خود دارند عبارت اند از: شرکت همکاران گسستر اکسیژن، صندوق حمایت از زیست فناوری، شرکت کارگزاری سهم آشنا و صندوق توسعه فناوری های نوین. این موسسات مجموعا 95مالک  درصد از واحدهای صندوق آشناتک می باشند.

در حال حاضر طبق آخرین گزارشی که این صندوق از عملکرد خود در سال 1402 ارائه کرده است وضعیت پرتفوی صندوق به شکل زیر می باشد:

نمودار 1) پرتفوی سرمایه گذاری صندوق

معرفی شرکت های سرمایه پذیر

1. شرکت ایده گستر داده کسب و کار شهر

این شرکت در زمینه بازاریابی و مشاوره کسب و کار در حوزه گردشگری فعالیت می کند. صندوق آشناتک در سال 1400 طی قراردادی 20 درصد از سهام این شرکت را خریداری کرده و تاکنون به عنوان سهامدار این شرکت باقی مانده است. در حال حاضر شرکت ایده گستر 44 درصد از پرتفوی سرمایه گذاری صندوق آشناتک را به خود اختصاص داده است.

2. شرکت نوین فن آوران همراه ساینا

این شرکت که با برند دکتر ساینا شناخته می شود، پلتفرمی آنلاین در حوزه سلامت و پزشکی می باشد که خدماتی از قبیل نوبت دهی آنلاین، مشاوره پزشکی و همچنین اطلاعات درباره انواع بیماری ها و داروها ارائه می نماید. صندوق جسورانه آشناتک در اواخر سال 1398 شروع به سرمایه گذاری در این شرکت نمود و در حال حاضر 56/12 درصد از سهام دکتر ساینا متعلق به صندوق آشناتک می باشد.

درآمدهای صندوق

طبق صورت های مالی 9 ماهه منتهی به اسفند 1402، صندوق آشناتک حدود 13,928 میلیون ریال درآمد داشته است که از این میزان 422 میلیون ریال مربوط به فروش اوراق و سرمایه گذاری های بدون ریسک بوده و حدود 13,506 میلیون ریال سود حاصل از فروش سرمایه گذاری های جسورانه بوده است. این سرمایه گذاری مربوط به شرکت مهرسام دارو می باشد که تولید کننده انواع دارو از جمله داروی ترک اعتیاد می باشد. صندوق آشناتک در سال 1398 در این شرکت سرمایه گذاری نموده و مالک 1/4 درصد از سهام این شرکت بوده است. فروش سهام این شرکت در اواخر سال 1402 انجام گرفته است که منجر به خروج این شرکت از پرتفوی سرمایه گذاری آشناتک شده است.

بنابراین طبق داده های اعلام شده، 97/96 درصد از درآمدهای صندوق در سال گذشته مربوط به سرمایه گذاری جسورانه بوده و مابقی مربوط به سرمایه گذاری های بدون ریسک می باشد.

نمودار 2) درصد درآمدهای صندوق به تفکیک میزان ریسک

همچنین طبق صورت های مالی ارائه شده توسط صندوق، در حال حاضر مجموع سرمایه گذاری های انجام شده در حدود 89,898 میلیون ریال می باشد که از این میزان 75,000 میلیون ریال مربوط به سرمایه گذاری های جسورانه بوده و مابقی آن مربوط به سرمایه گذاری های بدون ریسک از جمله اوراق درآمد ثابت و سپرده های بانکی می باشد.

نمودار 3) درصد سرمایه گذاری های صندوق به تفکیک میزان ریسک

سخن آخر

همان طور که در این مقاله دیدیم صندوق جسورانه آشناتک در سال گذشته بیشترین فعالیت خود را در زمینه سرمایه گذاری های پر ریسک انجام داده است که با توجه به نوع صندوع می توان گفت که این صندوق نام آشنا به رسالت خود در اکو سیستم نوآوری و حمایت از کسب و کارهای نوپا عمل کرده است. با توجه به پرتفوی این صندوق و ریسک بالای سرمایه گذاری های انجام شده، در صورتی که چشم انداز اقتصادی کشور رو به بهبود رفته و فرصت برای رشد کسب و کارها فراهم گردد می توان گفت که سود مناسبی عاید این صندوق جسورانه خواهد شد.

یکی دیگر از نکات قابل ذکر درباره عملکرد صندوق آشناتک در سال 1402 توجه این صندوق به سرمایه گذاری در حوزه IT و تجارت الکترونیک می باشد. در حال حاضر دو شرکت در پرتفوی این صندوق وجود دارد که هر دو مربوط به کسب و کارهای آنلاین می باشد. با توجه به آینده این نوع کسب و کارها به نظر می رسد که این صندوق رویکرد مناسبی را برای سرمایه گذاری های خود در پیش گرفته است.

از دیگر موارد قابل ذکر در مورد صندوق آشناتک و دیگر صندوق های سرمایه گذاری بورسی شفافیت داده های مالی ارائه شده با توجه به الزام و نظارت سازمان بورس بر صورت های مالی صندوق ها می باشد که این داده ها می تواند راهنمای مناسب و قابل اتکایی برای سرمایه گذاران و فعالین حوزه سرمایه گذاری خطرپذیر باشد.