در این مقاله به معرفی اجمالی صندوق سرمایه گذاری سپهر پرداخته و عملکرد این صندوق را طبق گزارش ها و صورت های مالی منتشر شده در سایت کدال مورد بررسی قرار خواهیم داد.

صندوق سرمایه گذاری جسورانه سپهر یکم یکی از صندوق های جسورانه قابل معامله در بورس اوراق بهادار می باشد که با نماد سپهر در سازمان بورس ثبت شده است. این صندوق در اسفند ماه سال 1400 در تهران ثبت شده و فعالیت خود را آغاز کرده است. عمده دارندگان واحدهای این صندوق که دارای واحدهای ممتاز نیز می باشند عبارت اند از: صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق پژوهش و فناوری صنایع فرهنگی سپهر، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، شرکت نشر الکترونیک ایران و شرکت سبدگردان الماس. این موسسات مجموعا مالک بیش از 80 درصد از واحدهای صندوق سپهر می باشند.

در حال حاضر طبق آخرین گزارشی که این صندوق از عملکرد خود در دوره 9 ماهه منتهی به 31/06/1403 منتشر کرده است، ترکیب دارایی های صندوق به شرح نمودار زیر است:

نمودار 1) پرتفوی سرمایه گذاری صندوق


معرفی شرکت های سرمایه پذیر

1. شرکت زیست بوم خلاق سلام

این شرکت در زمینه تولید و فروش صنایع دستی فعالیت می کند. صندوق سپهر با سرمایه گذاری 80 میلیارد ریال مالک 37 درصد از سهام این شرکت می باشد. شرکت زیست بوم خلاق سلام 32 درصد از سبد سرمایه گذاری های جسورانه صندوق سپهر را به خود اختصاص داده است.

2. شرکت روایتگران شهر روشن

این شرکت که موفق به دریافت عنوان دانش بنیان از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شده است، از سال 1400 شروع به فعالیت نموده است. موضوع فعالیت این شرکت طراحی، تولید و بهره‌برداری از شهربازی‌های مهارتی-‌ حرکتی در حوزه کودکان می باشد. صندوق سپهر تا کنون 150 میلیارد ریال در این شرکت سرمایه گذاری نموده است که در ازای این سرمایه 30 درصد از سهام شرکت در اختیار صندوق سپهر می باشد. همچنین 60 درصد از سبد سرمایه گذاری های جسورانه صندوق سپهر متعلق به شرکت روایتگران شهر روشن می باشد.

3. شرکت بازی سازان بزرگ راهی نو

این شرکت که در زمینه بازی های رایانه ای فعالیت می کند، یکی دیگر از شرکت های موجود در پورتفوی جسورانه صندوق سپهر است که 30 درصد از سهام این شرکت متعلق به صندوق سپهر می باشد. طبق صورت های مالی دوره 9 ماهه منتهی به 31 شهریور ماه 1403، میزان سرمایه گذاری مورد توافق در این شرکت 70 میلیارد ریال می باشد که از این میزان، مبلغ 20 میلیارد ریال تا انتهای دوره مذکور پرداخت شده است و مابقی در تعهد صندوق سپهر می باشد. شرکت بازی سازان بزرگ راهی نو نیز سهم 8 درصدی از سبد جسورانه صندوق سپهر را به خود اختصاص داده است.

درآمدهای صندوق

طبق صورت های مالی 9 ماهه منتهی به 31 شهریور 1403، صندوق سپهر حدود 97,904 میلیون ریال درآمد داشته است که این درآمد مربوط به سود سپرده های بانکی می باشد. در واقع صندوق سپهر در دوره مالی مذکور، درآمدی از فروش دارایی های سبد جسورانه خود نداشته است.

همچنین طبق صورت های مالی ارائه شده توسط صندوق، در حال حاضر مجموع سرمایه گذاری های انجام شده در حدود 751,123 میلیون ریال می باشد که از این میزان 250,000 میلیون ریال مربوط به سرمایه گذاری های جسورانه بوده و مابقی آن مربوط به سرمایه گذاری های بدون ریسک (سپرده های بانکی) می باشد.

نمودار 2) درصد سرمایه گذاری های صندوق به تفکیک میزان ریسک


خالص ارزش دارایی های صندوق

بر اساس گزارش عملکرد 9 ماهه صندوق سپهر که در سامانه کدال منتشر شده است، خالص ارزش دارایی های صندوق حدود 735,987 میلیون ریال می باشد که روند تغییرات NAV صندوق در دوره 9 ماه منتهی به شهریور 1403 به شکل زیر می باشد:

سخن آخر

همانطور که در این مقاله دیدیم، وزن سرمایه گذاری های بدون ریسک در سبد سرمایه گذاری های این صندوق نسبت به سرمایه گذاری های جسورانه بیشتر بوده و همچنین درآمدهای شناسایی شده در دوره 9 ماهه منتهی به شهریور 1403 نیز تماما مربوط به سرمایه گذاری های بدون ریسک می باشد. این موضوع نشان دهنده سیاست محتاطانه مدیران صندوق در جهت مدیریت ریسک سبد سرمایه گذاری می باشد. البته با توجه به اینکه این صندوق از سال 1400 شروع به فعالیت نموده و با توجه به دوره های سرمایه گذاری جسورانه که معمولا بیش از 3 سال می باشد، می توان گفت که عدم شناسایی سود از فروش دارایی های جسورانه در این بازه زمانی امری طبیعی است.

یکی دیگر از نکاتی که درباره عملکرد صندوق سپهر قابل ذکر است، حوزه فعالیت شرکت های موجود در سبد سرمایه گذاری های صندوق می باشد. این شرکت ها عمدتا در زمینه های فرهنگی و هنری فعال می باشند که این امر نشان دهنده نگرش و سیاست مدیران صندوق مبنی بر رشد اکوسیستم کسب و کارهای حوزه فرهنگی و هنری می باشد.